Arjan en Aartje Paas zijn sinds 2011 werkzaam als pilotengezin voor Mission Aviation Fellowship (MAF). Met hun gezin wonen en werken zij in Goroka, Papua New Guinea. Eerder dienden zij voor MAF in Australie, Oeganda, Zuid-Soedan en Liberia.

zaterdag 4 april 2015

Een van onze partners

Inmiddels zitten we al weer ruim zes weken in Zuid Soedan. Arjan is bijna iedere dag aan het vliegen. Aartje geeft thuisscholing aan Rachel. Rachel volgt dus de thuisscholing bij Aartje. Thamar gaat iedere dag naar de pas gestarte internationale school op de compound. Ethan gaat elke morgen ook naar school. Voor de rest vermaken de kinderen (en pappa en mamma ook) zich prima op de compound. Er zijn zo'n 10 andere kinderen om mee te spelen. Het is de laatste weken erg warm geweest (40+ graden), maar gelukkig koelt het nu af en toe af vanwege een regenbui. Dat heb je af en toe wel nodig om lekker te kunnen slapen.

We zijn met kerst en oud en nieuw in Kampala (Uganda) geweest. In januari heeft Arjan een aanvullende training gedaan op de caravan (glass cockpit) en heeft voor MAF Uganda gevlogen. In die tijd hebben we het papierwerk gedaan voor het omzetten van Arjan's brevet en de benodigde werkvergunning en visa voor het werk in Zuid Soedan.

MAF vliegt in Zuid Soedan voor ruim 130 zendings- en hulporganisaties. We noemen die organisaties 'partners' binnen MAF. Voor een aantal grote partners vliegen we meerdere keren per week. Medair en Tearfund zijn twee voorbeelden van grote partners van MAF. Andere partners vliegen misschien maar een keer per maand met MAF in Zuid Soedan. Een partner organisatie die MAF hier vliegt is 'In Deed and Truth' (www.indeedandtruth.org). Dit is een kleine organisatie die is opgericht door Sabet en Suzy. Ze werken in Tonj, een stad ruim anderhalf uur vliegen ten westen van Juba. Daar zijn ze jaren geleden begonnen om de lokale bevolking te helpen in hun strijd tegen hongersnood en een epidemie. Inmiddels hebben ze een kliniek opgericht die zich vooral richt op de hulp aan zwangere vrouwen en kinderen. Ze zijn gedreven door hun liefde voor God/ Jezus en het Evangelie. Door middel van hun kliniek brengen ze het Evangelie over naar de mensen die ze tegenkomen.

(Klik op de foto's om ze te vergroten)

4WD ambulance met In Deed and Truth logo
Dit is het oude ziekenhuis. Het hokje rechts is de bevallingsruimte, de ruimte links is de ziekenzaal, en in het gebouw op de achtergrond houden de verplegers en dokters spreekuur en bevindt zich de apotheek.
De spreekkamers van de dokters en verpleegkundigen. Veel privacy heb je niet...
Mensen wachten voor de apotheek op hun medicijnen. De Afrikaanse man op de voorgrond is de oprichter van het ziekenhuis. De blanke man is een dokter die op bezoek was namens een organisatie die het ziekenhuis ondersteunt.
De apotheek. Hoewel het er chaotisch uitziet op de foto, was alles goed gedocumenteerd en georganiseerd. Natuurlijk nog lang niet te vergelijken met een gemiddelde Nederlandse apotheek.
De ziekenhuis-dominee. Deze man gaat dagelijks in gesprek met patienten en houdt Bijbelstudies met het personeel.
Gelukkig heeft het ziekhuis geld gekregen voor de bouw van een nieuw gebouw. Dit geeft meer ruimte aan de dokters om patienten te behandelen.

Het is haast niet voor te stellen hoe de dokters hier werken met beperkte middelen. Alles is behelpen. Dan heb je ook nog te maken met hitte en niet al te fris ruikende (en dus waarschijnlijk ook niet al te schone) patienten. Het was goed om te zien dat MAF deze organisatie kan helpen door personeel en materialen te vervoeren. Vervoer over de weg zou te lang duren en te gevaarlijk zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten