Arjan en Aartje Paas zijn sinds 2011 werkzaam als pilotengezin voor Mission Aviation Fellowship (MAF). Met hun gezin wonen en werken zij in Goroka, Papua New Guinea. Eerder dienden zij voor MAF in Australie, Oeganda, Zuid-Soedan en Liberia.

zaterdag 23 augustus 2014

Levend Water

Water is één van de belangrijkste dingen die we nodig hebben in ons leven. Vaak denken we er niet eens over na als we water uit de kraan pakken. Hier in Oeganda is het water uit de kraan niet goed om zo te drinken, dus denken we er iets meer over na. Toch denk ik dat we niet heel erg ziek zouden worden als we het drinken. In Nederland is het gewoon heel normaal om een glas onder de kraan te houden en lekker leeg te drinken. 


Deze vrouw pakt water van de natuurlijke bron uit de bergen.


Voor veel mensen in Oeganda is stromend water uit een kraan in huis geen vanzelfsprekendheid. We zien veel mensen met jerrycans lopen van een watertappunt of een rivier naar hun huis. Vaak zijn het de vrouwen of (kleine) meisjes die dat moeten doen. Kinderen zo oud als Thamar (5 jaar) lopen dan met twee 5 liter jerrycans te sjouwen. En dat is misschien nog niet het ergste als dat water dan schoon en goed is. Die rivieren waar mensen water uit halen, worden ook gebruikt voor heel veel andere dingen; auto wassen, mensen wassen, dieren drinken er uit en doen andere dingen in die rivier, afval uit de dorpen/ steden wordt door de regen in de rivier gespoeld, en ga zo maar door. Hoewel de Oegandezen gewend zijn aan dit water en een zekere resistentie hebben opgebouwd, kan het natuurlijk nooit goed voor ze zijn. Hoe goed zou het zijn voor die mensen om toegang te hebben tot schoon en gezond water waar ze niet eens ver voor hoeven te lopen! 

Zoals ik al zei is water één van de belangrijkste dingen voor ons leven. Misschien is het wel het belangrijkste. Niet voor niets gebruikt Jezus het beeld van (levend) water voor de geestelijke zegeningen en het eeuwige leven dat Hij kan geven. Ook God zelf vergelijkt Zich met een bron van levend water.
Living Water International Uganda
 
Gelukkig zijn er organisaties die de noodzaak van toegang tot goed water inzien, zowel fysiek als geestelijk. Een paar weken geleden mocht ik mee met een van die organisaties (die heel toepasselijk 'Living Water International' heet) om een project bezoeken in Oeganda. Een delegatie van het bestuur van Living Water was op bezoek en wilde één van de projecten bezoeken om beeldmateriaal te kunnen laten zien aan de donateurs in de Verenigde Staten. Om tijd te besparen, hadden ze een vliegtuig van MAF gehuurd voor de hele dag.

Deze klas was op schoolreisje naar het vliegveld in Mbarara. Geheel onverwachts kregen zo ook nog een echt vliegtuig te zien. De vorige keer dat hier een vliegtuig landde was een maand geleden.
Ergens in de bergen in de buurt van de stad Mbarara heeft Living Water waterleidingen aangelegd voor de bewoners in het dal. Een natuurlijke bron zorgt daar voor de toevoer van water. Tot nu toe liep het water in een rivier het dal in en tegen de tijd dat het in het dal aankwam, was het water bevuild door van alles en nog wat. Living Water heeft een deel van de bron afgetapt en waterleidingen aangelegd. Nu wordt het water door de leidingen naar verschillende huizen en dorpjes getransporteerd. De bewoners hebben zelf 10 km aan leidingen een meter diep in de grond gegraven om zo zelf deel van het project te worden. Daardoor wordt er een bepaalde verantwoordelijkheid voor het project gecreeerd en zijn de bewoners meer geneigd om het zelf te onderhouden.

Vanaf het vliegveld moesten we nog anderhalf uur rijden om de 30 km naar het project te overbruggen. Dat maakt goed duidelijk waarom MAF onmisbaar is in derde wereld landen, zeker als de regentijd begint.

Een deel van de natuurlijke bron stroomt gewoon nog steeds weg in de bestaande rivier. Ongeveer 30 procent wordt afgetapt en via leidingen getransporteerd.
Veel mensen in deze omgeving hebben nu gemakkelijk toegang tot schoon water. Ook is irrigatie van landbouwgewassen nu een stuk gemakkelijker.

Bij andere projecten wordt nog wel eens een water aangeboord met behulp van deze machine.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten