Arjan en Aartje Paas zijn sinds 2011 werkzaam als pilotengezin voor Mission Aviation Fellowship (MAF). Met hun gezin wonen en werken zij in Goroka, Papua New Guinea. Eerder dienden zij voor MAF in Australie, Oeganda, Zuid-Soedan en Liberia.

woensdag 29 oktober 2014

Afwachten........

Nog steeds is de Ebola epidemie aanwezig in West Afrika. Het aantal mensen dat besmet raakt en overlijd lijkt nog steeds te groeien. Komt er gauw een eind aan? Zal de ziekte gauw onder controle zijn? We weten het niet. 

Voor ons betekent het dat het nog erg onzeker is hoe lang we nog in Oeganda moeten blijven. Het kan maar zo nog een half jaar duren. Het is jammer dat we nog niet naar ons huis in Liberia kunnen vertekken en het MAF programma op kunnen zetten. God's plannen zijn anders dan de onze in deze situatie. We proberen alles geduldig af te wachten en in Zijn handen te laten. Een zendeling uit Liberia schreef naar MAF (vrij vertaald): "Misschien zijn alle problemen met het verkrijgen van de vergunningen en bewijzen, God's manier om jullie te beschermen tegen Ebola". De aanvragen voor deze vergunningen waren namelijk ver voor de ebola uitbrak al ingediend, maar zijn tot nu toe nog niet goedgekeurd.

Gelukkig hoeven we hier niet stil te zitten. Hoewel MAF Oeganda nog steeds geen toestemming heeft om internationaal te vliegen, wordt er binnen de Oegandeze grenzen nog redelijk wat gevlogen. Voor de rest zijn er van allerlei kleine projecten die gedaan kunnen worden wanneer er niet wordt gevlogen. De monteurs zijn ook nog steeds druk in de hangaar met andere projecten en zo kan veel achterstallig werk worden gedaan. 

In september ben ik (Arjan) twee weken naar Nairobi geweest voor trainingen. De eerste week was een training voor de functie van Safety Manager. Deze functie gaat Arjan in het Liberia programma vervullen (naast zijn functie als piloot natuurlijk). De hele cursus was gericht op het onderzoeken van incidenten en ongelukken om zo de oorzaak te achterhalen en in de lange termijn MAF veiliger te maken. De tweede week was een training op het gebied van persoonlijke veiligheid. Deze training was op een legerbasis, waar we leerden over mijnen, vuurwapens en andere dingen die je het leven zuur kunnen maken. Gedurende de week werden we gekidnapt, overvallen en beschoten. Gelukkig mocht ik aan het eind van de week weer terug naar Aartje en de kinderen. Deze dingen kunnen we tegenkomen in de landen en gebieden waar we werken en je kunt dan ook maar beter goed voorbereid zijn.

Interessant al die verschillende mijnen!

'Ren voor je leven'. Een oefening in wegrennen voor een vuurgevecht

'Overvallen bij een wegversperring'

En natuurlijk een ondervraging door een schreeuwende rebel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten